fbpx

Hoe start ik een webshop?

RAWRR MEDIA Webdesign

Je wilt graag voor jezelf een webshop beginnen?

In deze blog leggen we je graag meer uit over het starten van een eigen webshop.

Een webshop begin je niet zomaar je moet aan veel dingen denken en veel zaken moet je duidelijk vooraf geregeld hebben of van op de hoogte zijn.

In deze blog leggen we je graag de volgende ontwerpen uit:

 1. Domeinnaam en hosting
 2. Software
 3. Wet en regelgeving
 4. Marketing

Zoals je kunt lezen komt er behoorlijk wat bij het starten van een webshop kijken. Wij van RAWRR Media helpen je graag!

1. Domeinnaam & Hosting

De eerste stap bij het maken van een webshop is het registeren van een domeinnaam en het kiezen van een hosting pakket. Wat hierbij belangrijk is dat de domeinnaam gelijk is aan de naam van je onderneming. Dit maakt het voor je potentiële klanten makkelijker te vinden maar ook voor Google ranking helpt dit jouw onderneming.

Bij het kiezen van je domeinnaam zal je de termen .nl of .com of .eu als keuze krijgen het is hierbij belangrijk dat je het onderscheid weet .nl is puur gefocust op het verkopen van producten binnen Nederland een domein extensie zoals .com is voor bedrijven die liever internationaal hun producten/diensten verkopen.

Het kiezen van een hosting pakket is erg belangrijk voor jouw webshop omdat het belangrijk is dat jouw website altijd online staat.  Maar ook dat deze snel is zodat klanten graag in jouw webshop komen shoppen.

Er zijn veel aanbieders en veel mogelijkheden bij sommige aanbieders kan je een alles-in-één pakket kopen, dus zowel de hosting, domeinnaam en de software. het is dan erg belangrijk dat je wel weet wat je opties zijn qua verbeteren van jouw webshop!   LET OP: Je bent verplicht gebruik te maken van een SSL certificaat als webshop eigenaar!

Wil je graag weten wat het beste bij jou past? Wij van RAWRR MEDIA helpen je hier graag mee verder om de beste keuze te maken!

2. Software

De producten die je verkoopt en hoe je deze verkoopt zijn bepalend voor wat voor software voor jou onderneming belangrijk zijn en welke software hier bij hoort. Het verschil zit hem in de gebruiksgemak, functionaliteit en koppeling mogelijkheden.

Een aantal voorbeelden qua software en waar dit het beste voor kan worden gebruikt, Hierbij gaan we op dit moment uit van de 3  meest voorkomende op dit moment.

Shopify

Shopify is een software incl. hosting en domeinnaam voor webshops het is dus een alles-in-één systeem, Het biedt prachtige thema’s die je volledig kunt aanpassen naar jouw wensen hierbij kun je ook gebruik maken van apps (plugins bij WordPress).

Je kan bij Shopify eerst beginnen met een 14 dagen gratis proef periode hierna variëren de kosten van $ 29 dollar (€ 25 euro) tot 229 $ dollar  (272 euro) per maand. Hierbij telt hoe duurder het pakket hoe meer functies en mogelijkheden vrijkomen.

Bij shopify zit standaard een betaalsysteem bij inbegrepen, Dit is dat alleen creditcard betalingen let hierbij op je betaald hier per transactie een bepaald aantal cent afhankelijk van het gekozen abonnement maar je betaald ook een percentage per transactie hier nog eens boven op.

Wil je andere betaalmethoden gebruiken zoals ideal of klara? Dan dien je een alternatieve provider te gebruiken zoals mollie payments. (Wij zijn mollie partner en helpen je hier graag mee verder) let bij het kiezen van een betaling-provider altijd op de voorwaarden, maar ook wat de maandelijkse kosten en transactie kosten zijn. Dit is uiterst belangrijk wat hiermee bespaar je geld.

 

Woocommerce

Woocommerce is een veel gebruikt platform dat beschikbaar is op het moment dat je een website maakt of laat maken via wordpress. WordPress is een open source waar veel particulieren en bedrijven een website maken dit kan zijn een blog, webshop of bedrijfspagina met alle denkbare functies. Net als bij shopify kan je in dit geval plug-ins downloaden.

Hiermee kun je jouw website verbeteren en betere functies activeren.  Ook hierbij is het zo dat een groot deel gratis plug-ins zijn maar er ook betaalde plug-ins zijn of plug-ins waar je maandelijks voor betaald om meer mogelijkheden van de plugin te kunnen gebruiken.

Wij zijn persoonlijk ben een groot fan van het platform WordPress in combinatie met Woocommerce en hierbij de link met het betalingssysteem mollie payments ,  Het werkt voor gebruikers erg makkelijk en ook het aanpassen en upgraden lukt in no time!

Magneto 2.0

Magneto 2.0 is naast WordPress een van de meeste voorkomende platformen om een website te maken. De software wordt met name gebruikt voor de echte grote webshops omdat het compleet is gemaakt voor E-Commerce.

Recentelijk is Magneto 2.0 online gekomen waarbij er veel aandacht is besteed aan het verbeteren van de software denk hierbij aan het volgende:

 • Veel betere laadtijd
 • Snellere doorloop van de checkout pagina
 • Het verbeteren van het admin paneel waardoor het gebruik veel soepeler gaat
 • In magneto zit nu ook standaard een betaalsysteem. LET OP: Dit is alleen voor Paypal, Apple pay, Amazon pay (Met name buitenlandse betaal systemen)

 

Magneto 2.0 brengt dus veel voordelen met zich mee maar ook een aantal nadelen, Het is een veel complexer systeem dan bijvoorbeeld Shopify of WordPress, Hierbij ben je dus vaak genoodzaakt een bedrijf de webshop voor je te laten maken of je moet zelf veel tijd hebben om de ins en outs te leren.

Hierbij is het ook weer de situatie dat er plugins beschikbaar zijn om jouw webshop naar een hoger niveau te tillen. Wederom is hier een keuze uit gratis plugins of betaalde versies

Wil je graag meer informatie over de software of wil je weten wat het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op.

 3. Wet en regelgeving

Bij het starten van een webshop krijg je ook te maken met wet en regelgeving waar jij als webshop eigenaar aan dient te voldoen. Dit is zowel voor jou als eigenaar belangrijk maar ook voor jouw klanten.

Verplicht te vermelden op jouw webshop

 1. KVK nummer
 2. BTW nummer
 3. Telefoonnummer
 4. Email adres ( alleen een contactformulier is niet voldoende )
 5. Vestiging adres ( niet alleen een postadres )

Deze gegevens zou je bijvoorbeeld onderaan je pagina’s kunnen weergeven of op een contact pagina.

product informatie

Je bent verplicht bij elke product het volgende duidelijk kenbaar te maken:

 1. Duidelijke omschrijving van het product / dienst
 2. De prijs van het product of dienst inclusief alle belastingen
 3. De wijze van betaling
 4. De kosten voor het eventueel afleveren van het product (ook als het gratis verzenden is)
 5. Uitleg over hoe het product geleverd wordt (per post, koerier etc.)
 6. Levertijd

 Privacy verklaring ( AVG )

Het is belangrijk dat je website een duidelijke privacy verklaring heeft die voldoet aan de huidige AVG wetgeving. Jij als webshop eigenaar verwerkt persoonlijke informatie van jouw klanten die jij goed dient de hanteren, maar ook dient te beveiligen. Dat is ook één van de reden waarom  je als webshop eigenaar verplicht een SSL certificaat te gebruiken deze kan je kiezen bij je hosting pakket.

Retour beleid

Geef op je website duidelijk aan hoe klanten producten retour kunnen sturen en aan welke voorwaarden ze dienen te voldoen en wat ze hier voor terug kunnen verwachten.

Bedenktijd en herroepingsrecht

Omdat klanten via jou webshop een product bestellen en deze niet in het echt kunnen bekijken is het wettelijk bepaald dat er een bedenktijd geldt van veertien dagen. Binnen dit termijn kunnen klanten zonder reden de koopovereenkomst ontbinden hiermee bedoelen ze herroepingsrecht. Heeft de klant het product ontvangen? Dan gaat vanaf dat moment hun bedenktijd in waar ze aanspraak op mogen maken.

4. Marketing

De laatste en dat is je marketing deze staat in deze rij wel als laatste alleen is zeker wel één van de belangrijkste van allemaal. Want je kan aan het eind een prachtige webshop hebben en voldoen aan alle eisen en regels, maar klanten moeten toch naar jou webshop komen en uiteraard ook terug komen!

Waar kun je onder andere aan denken als het gaat om marketing. De vier varianten die ik hier toelicht zijn wel de meest voorkomende en meest effectieve!

Social media marketing

Het mooie aan social media marketing is dat je binnen een hele korte termijn heel veel mensen kan benaderen, via bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Met social media marketing kan je marketing kan je specifiek jouw doelgroep benaderen. Dit kan door jou campagne in te stellen op leeftijd, geslacht maar ook locatie en interesses.

Het is allemaal mogelijk je klanten opnieuw een bepaald product laten zien of refereren naar jouw website. Dit is mogelijk nadat ze op jouw website zijn geweest door middel van cookies en Facebook pixel.

SEO Marketing

SEO ( search engine optimization ) marketing betekent dat je webshop en product omschrijving aanpast. Dit is niet alleen maar om beter en hoger te komen in bijvoorbeeld Google. Maar ook om juist producten er uit te laten springen door goede product omschrijvingen en keywords. Hierdoor komen ook alleen losse producten hoger in Google of Google shop.

SEA Marketing

SEA staat voor search engine advertising,Dit zijn onder andere de advertenties die je vaak boven aan of helemaal onderaan ziet staan bij Google met het kopje [ADV] ervoor. Dit zijn betaalde advertenties aan Google om zo het product of dienst aan een specifieke doelgroep te tonen.

E-mail marketing

Deze zet ik even onderaan de rij maar dit is wel een hele effectieve.  Ook een vaak erg onderschatte methode.
Juist e-mail marketing is één van de beste manieren om klanten te benaderen die al eens op jouw webshop een product hebben besteld of die zich in hebben geschreven voor jou nieuwsbrief.  Je kunt heel makkelijk dan klanten benaderen die jouw webshop al kennen met hierin een persoonlijke boodschap.

 

Wil je nou graag zelf een webshop beginnen of heb je al een webshop en wil je meer klanten door een effectieve marketing campagne ?   Wij van RAWRR media zijn gespecialiseerd in het maken van websites/webshops en het verzorgen van marketing.

Ook interessant voor jou:

Menu